Festivalul Internațional „Mihail Sebastian”

Demarat în 2013 la Brăila, orașul natal al celui mai mare dramaturg evreu din literatura română, la inițiativa domnului Dr. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Festivalul Internațional ”Mihail Sebastian” a reunit de-a lungul anilor mari nume ale culturii și societății academice.  Începând cu 2017 manifestarea a dobândit un caracter internațional, având participanți din țara noastră, Israel, Republica Moldova, Germania, Canada, Franța, Argentina și Portugalia.

Și ediția care s-a desfășurat în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2019 a propus publicului brăilean evenimente artistice și științifice de înaltă calitate.

Astfel, după deschiderea oficială, care a avut loc joi, 31 octombrie, la ora 15.00 în Foaierul ”Mihail Sebastian” al Teatrului ”Maria Filotti”, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea au pregătit un ”Remember Mihail Sebastian”. Seara a continuat, de la ora 17.00, în Sala Mare e Teatrului,  cu recitalurile corurilor ”Hazamir” și ”Macabi”, cu spectacolul de dansuri ”Fetele lui Tevie” susținut de formația ”Haverim”, încheindu-se cu un concert de muzică evreiască al Bucharest Klezmer Band.

Teatrele ”Mihai Eminescu” din Botoșani și ”Bacovia” din Bacău au prezentat de la ora 18.00, la Teatrul ”Maria Filotti”, în zilele de 1, respectiv 2 noiembrie, spectacolele ”Zeul măcelului” în regia lui Erwin Șimșensohn și ”Steaua fără nume” (regia: Gheorghe Balint).

O secțiune specială a Festivalului a fost cea intitulată ”Muzică și poezie”. Astfel, pe 2 noiembrie, în Sala Studio, de la ora 16.00, artiștii Alexandrina Chelu și Florian Chelu Madeva din Oradea au interpretat sonete muzicale pe versurile unor poeți români de origine evreiască, după care actrița Claudia Motea a recitat câteva poeme deosebite, acompaniată de Lucian Sabados care, pe lângă faptul că este directorul Teatrului ”Maria Filotti”, este un recunoscut pianist și jazzman.

Teatrul ”Karov” a venit din Tel Aviv, Israel, cu primul act al piesei ”Ultima oră” (în limba română) vineri, de la ora 17.00, în Sala Studio, având ca invitat special pe actrița Geni Brenda Vexler de la Teatrul Evreiesc de Stat din București.

Acest proiect derulat de Federației Comunităților Evreiești din România nu ar fi fost posibil fără sprijinul următorilor parteneri și sponsori: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Instituția Prefectului Județul Brăila, Teatrul ”Maria Filotti” Brăila, Muzeul Brăilei „Carol I”, Comunitățile Evreilor din București și din Brăila, The American Jewish Joint Distribution Committee România, Fundația Caritatea. Sponsori: Supercom S.A., Borsec, Tuborg, Coca Cola HBC Romania.

 

 

 

 

Sari la conținut