Primăria Municipiului Brăila, România în parteneriat cu Primăria Municipiului Mersin, Turcia, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, România și Universitatea Mersin, Turcia, derulează proiectul „Parteneriat pentru agricultura durabilă și atenuarea schimbărilor climatice” care se va desfășura pe o perioadă de 12 luni. Proiectul în valoare de 79.200 euro este finanțat de către Uniunea Europeană prin ”Înfrățirea orașelor între Turcia și UE-II (Twinning for a Green Future) Schema de grant (TTGS-II)”, TR2020/DG/01/A2-01.
Obiectivul general al proiectului este acela de a promova dialogul dintre municipalitățile din Turcia și România și de a susține o serie de acțiuni legate de climă și mediu bazate pe principiul durabilității.
Ca și obiectivele specifice putem aminti:
– Conservarea biodiversității agricole în zona de intervenție prin campanii de conștientizare, activități educaționale şi de formare şi procese participative de luare a deciziilor în materie de politici;
– Conștientizarea comunităților locale, cu privire la importanța gestionării durabile a biodiversității agricole, a soiurilor de culturi și a speciilor de animale pentru protecția ecosistemului local;
– Conștientizarea fermierilor și crescătorilor de animale cu privire la beneficiile aplicării practicilor ecologice pentru conservarea speciilor.
– Consolidarea capacităților și schimbul de bune practici între parteneri, în special două municipalități prin acțiuni de înfrățire a orașelor.
– Crearea de rețele intersectoriale despre biodiversitatea agricolă cu autoritățile locale și strategiile de adaptare la schimbările climatice.
Astfel, schimbul de bune practici între două țări, precum și co-solicitanți, este foarte important pentru a sensibiliza publicul și a crea strategii de adaptare la schimbările climatice și metodologii comune pentru durabilitate, care vor avea impact pe termen lung asupra întregii societăți prin acțiuni de înfrățire a orașelor.