9 mai – Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei

Data de 9 mai,cu triplă semnificație pentru România: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei, a fost marcată prin depunerea de coroane de flori la monumentele dedicate eroilor din cadrul Ansamblului Comemorativ al Eroilor Neamului.

Războiul de Independență al României este numele folosit în istoriografia română pentru participarea Principatului României la Războiul Ruso-Turc din anii 1877–1878. În urma acestui război, țara și-a obținut independența față de Imperiul Otoman, alături de Serbia și Muntenegru.

Ziua Victoriei în Europa este ținută în Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea Europei de Vest. Este sărbătorită Ziua Victoriei în al doilea război mondial. Pe 7 mai generalul german Alfred Jodl a semnat actul de predare al Germaniei naziste, iar predarea oficială a ultimelor forțele germane de ocupație a avut loc pe 9 mai 1945.

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.

Sari la conținut