Logo Primaria Municipiului Braila
Acasă
Noutăţi
Hartă Străzi
Achiziții Publice
Programări cărți identitate
A+ A-
Contact
Print
Salt la Căutare
Primaria Braila > News  

News

Servicii subordonate
  
Vizualizare: 
CorpFiltru
TURNEUL INTERNATIONAL DE SAH -MEMORIAL "MARIA ALBULET"Utilizați SHIFT+ENTER pentru a deschide meniul (fereastră nouă).

Municipiul Braila gazduieste si in acest an Turneul internaţional feminin de şah al României “Memorial Maria Albuleţ”. Ajunsa la a cincea ediţie, competitia se desfăşoara între 14 şi 21 iulie. Organizatori sunt Primăria municipiului Brăila și Federaţia Română de Şah.

Formula de disputare, inedită pentru acest turneu, este tur-retur. Participa, din afara graniţelor tării, marile maestre Marina Makropoulou din Grecia – fiica Mariei Albulet vicecampioana olimpica din 1957, comemorată prin acest concurs, Svetlana Petrenko din Republica Moldova, maestra internaţională Ekaterini Fakhiridou din Grecia şi tânăra speranţă maghiară Boglarka Erdos. Lor li se alătură două componente ale echipei României pentru Olimpiada de la Istanbul, marile maestre Elena Luminiţa Cosma, câştigătoarea ediţiei trecute, şi Mihaela Sandu.

Turneul, al cărui director este Nicolae Doroftei - maestru F.I.D.E. – va fi arbitrat de arbitrul internaţional Dinu-Ioan Nicula.

 La festivitatea de deschidere din dimineata zilei de 14 iulie 2012, la Teatrul “Maria Filotti’, a participat si Aurel Gabriel Simionescu – primarul municipiului Braila, dar şi reprezentanti ai Federaţiei Române de Şah. In imagine, Aurel Simionescu, Nicolae Doroftei si Marina Makropoulou, extrem de emotionata, multumind organizatorilor pentru ceea ce fac intru cinstirea memoriei mamei sale.

Prima mutare, ceva festiv – cu “ochii” si camerele presei… – a fost realizata de Aurel Simionescu. la masa de joc luand loc  Marina Makropoulou (cu spatele in imaginea din dreapta jos) si  Elena Luminita Cosma. 

Suntem convinşi că spectacolul şahist se va afla la el acasă în incinta dramaticului din Brăila, cu partide frumoase, care să constituie adevărate modele pentru participanţii la concursul de copii (programat între 13 şi 15 iulie) din cadrul Memorialului”, precizeaza organizatorii.

Turneele pentru copii sunt organizate de Clubul Sportiv “Fairplay Braila” , preşedintă Laura Doroftei, cu sprijinul Directiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Brăila şi a federaţiei de specialitate. De asemenea, participa copii de la Clubul Micul Print Braila, dar si de la  Clubul Genius Galati, Sah Club Galati,  Club Diana Galati.

 Prima rundă a turneelor celor mici, care se desfăşoara pe grupe de vârstă şi sex, respectiv 8, 10 şi 12 ani, separat băieţi şi fete, pentru o mai corecta ierarhizare, a avut loc vineri, 13 iulie, la orele 16, in holul teatrului.

Va exista şi un turneu special (mixt) pentru juniorii cu vârsta până în 7 ani care nu  au mai jucat până acum în competiţii.

Toate turneele vor fi omologate, iar câştigătorii primelor trei locuri vor fi răsplătiţi cu premii în bani, cupe, medalii şi diplome.

 
 

 
18.07.2012 09:49
WORLD HARMONY RUNUtilizați SHIFT+ENTER pentru a deschide meniul (fereastră nouă).

Traseul crosului internaţional "World Harmony Run" a trecut pentru a treia oară prin Brăila.

Înfiinţată în urmă cu 25 de ani de un american de origine Indiană, competiţia a trecut pentru prima dată prin oraşul de la Dunăre în anul 2008, a revenit în 2010, iar acum se află din nou în Brăila.

Această manifestare sportivă internaţională care reuneşte alergători profesionişti şi amatori precum şi alte categorii de persoane dornice să alerge pe distanţe mai mici sau mai mari a pornit în acest an din Portugalia şi are ca punct terminus Viena.

Marţi la ora 16.30 grupul de alergători a fost întâmpinat la graniţa dintre judeţul Galaţi şi Brăila de reprezentanţi ai organizatorilor şi de sportive brăileni de toate vârstele care au purtat şi ei, pe rând flacăra olimpică, continuând cursa pe dig şi apoi spre Clubul Sportiv Municipal unde au ajuns în jurul orei 17.40. Aici au transmis mesajul lor componenţilor grupării sportive brăilene.

De la CSM coloana de alergători s-a deplasat pe Bulevardul Independenţei, pe Calea Galaţi până la Hotelul Sport.

Sportivii s-au întâlnit cu oficialităţile locale iar la ora 9.00 au luat startul în următoarea etapă pe traseul Viziru, Însurăţei Bărăganu, iar în fiecare localitate au fost organizate întâlniri cu elevii.

Acţiunea de la Brăila a fost organizată de Prefectura Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Serviciul de Ambulanţă.
 
 

18.07.2012 09:27
ZIUA DUNARIIUtilizați SHIFT+ENTER pentru a deschide meniul (fereastră nouă).

Pe 29 iunie 1994 a fost semnată la Sofia Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Documentul asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale (ONG-uri), instituții de cercetare și industrie, toate acestea consolidându-se, de altfel, în timp.

Programul dedicat cunoașterii și protejării Dunării a inregistrat un real succes, încât servește drept model pentru restul lumii. Din anul 2004 s-a decis ca ziua de 29 iunie să fie “Ziua Dunării” pentru toate țările situate în bazinul acestui fluviu.

Prima ediție a “Zilei Dunării” – 29 iunie 2004, a beneficiat de participarea a 13 țări, a mii de organizații și milioane de locuitori care trăiesc în bazinul hidrohrafic al fluviului Dunărea, invitați din afara spațiului dunărean, în cadrul celor peste 1.000 de evenimente fastuoase.

În acest context, Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Liga Navală şi Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, a organizat vineri, 29 iunie 2012, o serie de evenimente dedicate Zilei Dunării, programul manifestărilor fiind  următorul:

 

·          8.30 –  programul a demarat cu o acțiune de ecologizare a malului Dunării, zona cuprinsă între scena de la Esplanada și Căpitănia Portului. Voluntarii de la Asociația Pro Democrația - Club Brăila, Asociația Cercetașii României – filiala Brăila, Centrul de Informare Europe Direct Brăila,  Clubul de Turism “Proilavia” și Centrul European de Informare și Dezvoltare au strans peste 20 de saci cu deșeuri.

·         9.30 - copii de la unităţile de învăţământ din municipiu au participat la un concurs de desene pe asfalt cu tema ”Dunărea”, ce a avut loc în faţa Căpităniei Portului. 

·         10.00 - pe nava “Lacu Sărat” a avut loc un concurs de cultură generală despre Dunăre la care au paticipat cercetașii brăileni, elevi ai școlilor „Fănuș Neagu”, „Sf. Andrei”, „Constantin Sandu Aldea”, dar și două grupe de elevi de la Liga Navala. Concursul s-a desfășurat pe echipe alcătuite din câte 6 elevi. După 30 de minute, cât au avut la dispoziție să răspundă corect la întrebări, clasamentul a fost următorul:

o       Locul I – echipajul I de la Liga Navală I

 

o       Locul II- echipajul Liga Navală II și echipajul de la Școala “Sf Andrei”

o       Locul III – “Albatroșii”

o       Mențiunea I – echipajul “Temerarii”

o       Mențiunea II – echipajul de la Școala ”C. S. Aldea”

o        Mențiunea III – echipajul de la Școala “Fănuș Neagu”.

Toți copiii au fost răsplătiți cu diplome, dulciuri și cărți tipărite de Comisia Europeană oferite  de echipa Centrului Europe Direct Brăila și Primăria Municipiului Brăila.  O bucurie deosebită a fost oferită de Primaria Municipiului si a constat intr-o plimbare pe fluviul Dunărea cu nava Lacu Sarat.

·         10.00 -  a avut loc vernisajul expoziţiei de carte la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”, cu tematică dunăreanăce a oferit publicului posibilitatea de a vedea documente foarte vechi, dar de o valoare autentică – exemplu ” Chestiunea Dunărei – studiu politic și juridic”, 1915, ”Dunărea în literatură și în tradițiuni”, 1886, etc.), cărți poștale, fotografii, colaje.Lucrările abordează din diferite unghiuri problema Dunării (economic, istoric, geografic).

La evenimentele de la Brăila dedicate Zilei Dunării au participat copii, tineri si adulți, astfel că se poate spune că manifestarea de talie europeană nu s-a desfășurat fără ecou. Cu siguranță, mulți dintre participanți vor avea mai mult respect pentru apă, pentru mediu și vor avea mai multă grijă atunci când se află în apropierea fluviului astfel încât acesta să nu mai “primească” atat de multe gunoaie, reziduri.

 

 

 

 

 

 

18.07.2012 08:47
ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUIUtilizați SHIFT+ENTER pentru a deschide meniul (fereastră nouă).

In fiecare an, în Septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Din 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice protejate cât şi situri sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor, cărora le oferă un mediu istoric atractiv, stimulant, pentru comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul de apartenenţa comună la valorile ţării, ale regiunii, oraşului sau mediului rural şi îmbogăţeşte diversitatea societăţii noastre, contribuind la buna înţelegere mutuală între cetăţeni.

Tema, sub care s-au desfasurat evenimentele culturale în România, reflectă cetăţenilor cu monumentele istorice din localitatea lor, din comunitatea lor culturală.

Patrimoniul cultural poate fi folosit ca element catalizator pentru coeziunea socială şi promovarea responsabilităţilor cetăţenilor pentru mediul lor de viaţă. Fiecare comunitate asociază patrimoniului cultural anumite valori cu care se identifică. În cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil de utilizat, în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor.

Tema a oferit posibilitatea iniţierii organizării unui evantai de evenimente culturale care să ilustreze beneficiile aduse de patrimoniul cultural - material mobil, imobil, immaterial - la dezvoltarea economică a comunităţilor pe diverse căi: promovarea meseriilor tradiţionale, a produselor tradiţionale, a turismului cultural, a industriei activităţilor culturale ş.a. Prin toate acestea, patrimoniul cultural nu este numai subiect pasiv de contemplare, ci participă activ la viaţa comunităţii.

            În conformitate cu Programul Manifestărilor Culturale, Artistice, Educaţionale şi Sportive pe anul 2012, Anexa nr.15 la H.C.L.M nr 9/30.01.2012, Primăria Municipiului Brăila în colaborare cu Consiliul Judeţean Brăila, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, au organizat în data de 21 septembrie 2012, manifestări specifice Zilelor Europene ale Patrimoniului, ediţia a XX-a, pe tema „Meşteşuguri tradiţionale-contribuţia acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

            Manifestările dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au constat în  vizite la primăriile din judeţ (Tudor Vladimirescu şi Stăncuţa) la care  au participat 20 de preşcolari ai Grădiniței cu Program Normal nr. 34 şi 10 elevi ai Școlii cu clasele I-VIII „Fănuș Neagu”,  prilej cu care le-au fost prezentate şi promovate meseriile şi îndeletnicirile tradiţionale, autenticitatea portului dar şi diferite obiecte şi produse tradiţionale, specifice comunelor Tudor Vladimirescu şi Stăncuţa. Deplasarea în județ s-a facut cu autocarul Teatrului „Maria Filotti”.

 
 
 

25.09.2012 11:59
ZIUA DRAPELULUIUtilizați SHIFT+ENTER pentru a deschide meniul (fereastră nouă).
La data de 26 iunie, asa cum este prevazut in Legea nr. 96, din 20 mai 1998, se sarbatoreste Ziua Drapelului National al Romaniei.
La Braila, manifestarile incep de la ora 9.30, la Catedrala "Nasterii Domnului Isus Hristos", unde sunt asteptati sa participe la aceasta sarbatoare nationala tineri si varsnici.
"Nasterea" Tricolorului romanesc
Ca un scurt istoric al acestei zile mentionam ca, in 1834, cand Tarile Romane au inceput sa se dezvolte din punct de vedere economic, cand constiinta nationala cerea unitatea si libertatea tarii, domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, a obtinut de la otomani invoirea "de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii". Steagul destinat corabiilor avea doua culori (galben si rosu), cel atribuit armatei era compus din trei (rosu, galben si albastru) si un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept inceputul adoptarii tricolorului pe pamant romanesc.
O informatie o descoperim printre marturiile unui francmason, Jean Alexandre Vaillant, (chemat si stabilit in Muntenia in 1830, profesor si director al "Colegiului Sf. Sava", din Bucuresti, 1831 - 1834), potrivit caruia tricolorul ar fi fluturat, pentru prima data in ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva (zona Comarnic - jud. Prahova). Astfel, arborarea de catre Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentara a acestui fapt.
Tricolorul romanesc era cunoscut inca din deceniul patru al secolului XIX drept simbol national, cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa.
In timpul revolutiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii, in prima zi a victoriei revolutiei burghezo - democratica (1848 - 1849), 14/ 26 iunie, cand a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1, de instituire a drapelului national.
Revolutionarii de la 1848, atat cei din Transilvania, cat si cei din tara Romaneasca, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, avand inscriptionata lozinca: "Fratia": "Dreptate - Fratie" si dandu-i denumirea de "stindard al libertatii". O luna mai tarziu, "vazand ca nu s-a inteles inca cum trebuiesc facute stindardele nationale", decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou ca "stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin". Ele vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in ordinea urmatoare: "langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu, falfaind". In Adunarea populara, desfasurata pe dealul Filaretului din Bucuresti, in ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, inceputul revolutiei, "zi de mantuire pentru toata Romania", sub flamurile tricolore. Tot in acel an istoric 1848, in acea impresionanta Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a inaltat "flamura cea mare tricolora a natiunii romane".
Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, aflat in uz pana in 1862, a avut fasia albastra plasata sus, urmand ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fasia rosie sa fie dispusa pe partea superioara. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul - rosu, galben si albastru - sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori, impartite in mod egal, reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.
Armata a dat onorul drapelului
 Drapelul National, a fost sfintit la Catedrala "Nasterea Domnului", de la ora 9.30, iar la ora 10.00, a fost adus de catre Garda purtatoare la sediul Prefecturii Braila, din Piata Independentei.
Conform protocolului, de la ora 10.00, a fost programata intalnirea oficialitatilor civile si militare, ceremonialul militar - religios, iar de la ora 10.10, rostirea de alocutiuni referitoare la sarbatoarea Drapelului National de catre Mihaela Marcu, prefectul judetului Braila. Onorul drapelului, lansarea pe catarg si intonarea Imnului Romaniei a fost la ora 10.15. Incheiere manifestarii a fost la ora 10.25, cand Garda de Onoare si militarii prezenti vor defila prin fata oficialitatilor prezentand onorul Drapelului inaltat pe catarg.

 
 
16.07.2012 15:29
1 - 5 Următorul
UE Icon    Guvernul Romaniei Icon    Instrumente Structurale Icon
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.